jump to navigation

Dobbeltmem August 2, 2008

Posted by Arvid in : Internett, Litteratur, Musikk , trackback

Jeg liker internettfenomemer, så når Anathema er så snill og sender ut en åpen invitasjon, så kaster jeg meg på.

Først ut er litteraturmemet. Her skal man skal gripe tak i nærmeste bok, uansett hva, og slå opp på side 123. Så skal man kommentere setning nummer 5, 6 og 7.

Boken som ligger nærmest, under en ferdigbrettet lilla F-117 Nighthawk, er Origami Design Secrets — Mathematical Methods for an Ancient Art av Robert J. Lang. Dette er en stor og flott bok om litt mer avansert origami som jeg har begynt å fordype meg i. Det står masse interessant teori om hvordan man kan designe nye origamifigurer. Dessverre hadde vi litt uflaks her, for på side 123 havner vi midt i bretteinstruksene for en såkalt “Goatfish”:

Reverse-fold the corner. Fold the two points up and out to the sides, one to the left, one to the right. Repeat behind.

Hm. Litt kryptisk uten de medfølgende illustrasjonene. Siden det var såpass kjedelig, tar jeg liksågodt med nest nærmeste bok også. Det er Stephen Kings “The Gunslinger”, første bok i hans episke syvbindsverk “The Dark Tower”. Her finner vi:

Go slow,” a dragging, clotted voice said from within the wall. And the gunslinger felt the dream-like terror deepen and grow almost solid. It was the voice of Alice, the woman he had stayed with in the town of Tull.

Se det var litt mer action. Til de som måtte være skeptiske til Stephen King: The Dark Tower er ikke en vanlig Stephen King-skrekk. Serien er Kings bidrag til fantasy-sjangeren, som jeg har fått anbefalt mange ganger. Jeg har ikke lest nok til å få et skikkelig inntrykk ennå, men det ser så langt ut som at forfatteren har klart å tilføre noe nytt til en ofte repeterende og oppskriftsmessig sjanger. Blandt annet blander den sammen flere forskjellige myter, for eksempel Western i Sergio Leone-stil, naturmagi og middelalderske føydalsystemer. Avsnittet over viser noe av denne mystikken, ihvertfall hvis jeg røper at det slett ikke er Alice i egen person han står og snakker med.

Neste mem ut er musikkmemet. Det går ut på følgende:

Lag en liste over fem sanger du hører på, som du liker akkurat nå. Uansett sjanger, det må bare være musikk du liker akkurat nå. Utfordre fem nye på det samme.

Jeg kan jo selvfølgelig ikke lage en slik liste uten noe av Steely Dan, og da tar jeg først og trekker frem et godt gammelt klipp, der de fremfører en av sine første slagere, Do It Again. Denny Dias spiller flott gitar.

For ikke så altfor lenge siden oppdaget jeg omsider hvor fint Belle & Sebastian kan være. Spesielt låta “Like Dylan in the Movies” har satt seg på hjernen min:

Et norsk band som fortjener mye mer oppmerksomhet er Dinosau, her med “Derr Lady”.

Litt Bach må til, og selvsagt skal Glenn Gould få æren av å fremføre et av mine favorittpreludier og -fuge, nemlig nr. 14 i fiss-moll fra bok 2:

Burt Bacharach er en av mine favorittlåtskrivere og -arrangører, og for noen år siden hadde han et svært vellykket samarbeid med Elvis Costello, som blant annet medførte denne nydelige sangen:

Jeg hadde lyst til å poste noe av det norsk-svenske jazzbandet Atomic også, men jeg fant dessverre ingen videoer, og sannelig har jeg allerede fylt opp kvoten på fem låter også. Men det er lydprøver på nettsiden deres, som jeg anbefaler alle å sjekke ut.

Litt lite frijazz var det også, men for det kan man jo heller sjekke min forrige musikkpost, med World Saxophone Quartet.

Såh, da gjenstår det bare å sende det videre? Jeg er jo vanligvis motstander av slike kjedebrev, men disse memene var såpass morsomme at jeg skal inngå et kompromiss og tagge bare tre andre, istedenfor de påkrevde fem. Jeg tagger herved Håvar, abre og Nicolas, men det er selvsagt valgfritt om man ønsker å ta opp tråden.

Comments»

1. Anathema - 3.08 2008

Haha, origami og Stephen King? Det er egentlig ganske morsomt med det litteraturmemet, for man får litt innsikt i hva folk holder på med, særlig hvis det er fagbøker som ligger nærmest.

Et lite tips: Jeg ante ikke at jeg var blitt tagget til musikkmemet før Tankekorset ga meg beskjed, så det er sikkert lurt å gi de utvalgte et lite hint.

2. Memomania | Håvar Skaugen - 4.08 2008

[…] tagget meg nå nettopp til å følge disse to memene, som går ut på å slå opp på side 123 i nærmeste bok og kommentere setning nummer 5, 6 og 7 og […]

3. abre - 6.08 2008

Heisan!
Har nettopp kommet fra ferie, og oppdaget denne først nå. Men det er klart at når utfordringen kommer fra en som liker Steely Dan (et av mine favorittband), og ellers jazz og slikt, må jeg jo følge opp.
Må bare tenke litt..

4. Floken i nettet: Fem sanger og en bokside - 6.08 2008

[…] oppdaget plutselig at jeg hadde blitt tagget av Arvid, til et dobbelt-meme. Og det passer jo bra, siden jeg fremdeles er i feriemodus og litt lat på […]