jump to navigation

Første privatfinansierte romrakett er en suksess! September 29, 2008

Posted by Arvid in : Politikk, Vitenskap , trackback

En milepæl er nådd innen romfart. Igår sendte selskapet SpaceX historiens første privatfinansierte romrakett opp i bane rundt jorda (via Wired og Dagbladet). Dette var det fjerde forsøket for raketten Falcon 1. Det har tidligere vært problemer ved separasjonen av det første rakettrinnet, men dette gikk smertefritt denne gangen. Hendelsen ble kringkastet direkte fra oppskytningsstedet i Stillehavet, og et videokamera på raketten filmet hele oppskytningen. Se her hvordan jordoverflaten gradvis forsvinner:

Så får vi se hva fremtiden bringer for privat romfart. I første omgang vil nok slike private oppskytninger bli brukt til å plassere kommersielle satellitter i omløp, slik som kommunikasjons- og værsatellitter. Jeg håper at dette vil være med på å trekke ned prisen for slike oppskytninger, sånn at mindre selskaper og forskningsinstitusjoner også får muligheten til å benytte rommet. Samtidig er det viktig at det utarbeides gode retningslinjer for bruk av rommet, siden det er begrenset med plass i omløpsbanene rundt jorda. Romsøppel kan også bli et problem hvis det ikke finnes gode rutiner for å kassere gamle satellitter.

Men det viktigste slike private oppskytninger kan bidra til er å fremme teknologien på området. Dette kan komme alle til gode, både private og nasjonale romfartsorganisasjoner. Jeg håper bare at ikke de nasjonale organsiasjonene slik som NASA og ESA (eller kanskje heller deres bevilgende myndigheter) ser på dette som en hvilepute for sin egen satsning. Men nå som de har fått hard konkurranse fra Kina ser de seg vel nødt til å skjerpe seg de også.

De som kjenner meg vet at jeg ikke er den første til å applaudere det kapitalistiske system, men her er et område der kapitalismen virker: Privatpersoner og bedrifter fra hele verden spytter inn penger for å få til noe nytt. Så akkurat idag skal jeg være kapitalist en stakket stund.

Comments»

1. abre - 30.09 2008

Spennende!

På denne området trengs nok både private og nasjonale programmer, ja. Men aller helst hadde jeg jo sett at det ble et skikkelig internasjonalt samarbeid. Konkurranse er vel og bra, ihvertfall som motivasjonfaktor, men store kostbare utviklingsprogrammer i parallell kan også bety sløsing med ressurser. Dessuten tror jeg man kunne kommet raskere fram til gode løsninger dersom man hadde greid å koordinere innsatsen til alle de beste på hvert felt.

2. Arvid - 1.10 2008

Ja, det kan f. eks. absolutt bli et problem hvis private foretak stjeler alle de kloke hodene fra de tradisjonelle romaktørene. Privat romfart er et veldig ungt felt, så det er vanskelig å si hvordan det vil utvikle seg. Men jeg heller til å tro at de nye deltagerne i første omgang vil utfylle dekningen av et umettet behov, og at det derfor ikke er noen fare for utkonkurrering. Men det er viktig at vi er årvåkne på hva som skjer i fremtiden.